Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje setkání s Karlem Gottem....

.Ano, je to hrůza let, rok 1973 a cesta mého kamaráda a moje do Mongolska.Tam jsme se sice díky sešňěrovaným komunistickým poměrům nedostali, ale ruská tajga taky stála za to.  

A tak po několika týdnech v ruských lesích, jsme se před návratem do husákovského rovnání páteře,  zastavili a museli zastavit, a to docela rádi, v Moskvě.Proti tajze měl moskevský park  ve kterém jsme spali,  půdu   tvrdou jako mlat, o vůni borovic jsme si mohli nechat jenom zdát. V noci nás neuspával vonný dech tajgy, ráno nás nebudil   lesní šramot a šelesty jejich obyvatel, ale chlapík, který kolem nás nabodával na hůlčičku s  bodlem špačky cigaret, kousky papíru a bůhví co ještě.

Nu vot, je čas se zvednout, sníst kus chleba a zapít vodou z čutory a guljať po tom velkém městě. Později jsme přešli na chlebnyj kvas-něco jako pivo který  se prodával myslím za rubal, ale rubal tehdy to bylo 10 našich korun, alespoň v turistickém kurzu.Ten kvas chlebnyj chutnal docela dobře, jak jsme brzy  v tom moskevském vedru zjistili, a prodával se a čepoval z velkých kovových cisteren. Nu, co dělat... mauzoleum V.I Lenina nás nijak nenadchlo, fronta byla veliká, ale vstup byl zadarmo, tak proč tam nejít.Špalír vojáků, nesmělo se ani zašeptat, ani smrkat, nevím co by se stalo, kdyby někdo kýchl.

My byli tehdy mladí, tajgou docela obroušeni a špinaví, jak jinak, ale dychtiví poznat i kus života sovětského hlavního města.Před námi budova jako hrom- Lomonosova  univerzita....tak vperjod, počemu net..Nechali jsme se vyvézt výtahem až nahoru, do x -tého poschodí a vpadli do prvních dveří.  Postarší vědkyně, měla oči na vrch hlavy, když viděla dva vagabundy, kteří na ni  ni začali cosi rusky žvatlat. Něco v tom smyslu, že chceme poznat Sovětský svaz a když jsou oni s vojáky u nás, můžeme my, a to prosím bez bajonetu, byť taktéž bez pozvání, udělat totéž.Vědkyně zrudla a začala křičet ..idite, idite.. zavolám policii.Tak jsme vypadli.Patrně Bůh vedl naše kroky sice cik-cak, škobrtajíce s bagančaty po moskevských ulicích, s ranci na zádech, ešusy nám klinkaly do zad, když tu, z jednoho sloupu  na nás kouká Karel Gott...
Koncert tam a tam a zrovna dnes a zrovna dnes, když jsme tady i my, sakra krásné zakončení naší anabáze.

Lístky.Děvočka v pokladně však hlásí, vyprodáno, biletu net a net. Vyprodáno ? To nás pochopitelně nezastavilo."Nevíte kde Gott bydlí" ?- "Hotel Rossija", odvětí děvočka. Nu dobrá, tak hotel Rossija. Tehdy to byl největší hotel v Moskvě, myslím s pěti tisíci lůžky.Prošli jsme jako nůž máslem hlavním vchodem, bez ochranky, bez policie, nikdo se nás na nic nezeptal, nikdo po nás nic nechtěl.Děžurná z nás byla patrně tak vylekaná, že  nám ukázala, kde Karel Gott bydlí. Dvanácté poschodí dveře číslo 868.Klepeme a máme pekelné štěstí-Mistr není ani na obědě, ani u milenky, ani milenka u něho, to by patrně neotevřel, ani necvičí...ale je dokonce ve svém pokoji, a ani není nijak zvlášť překvapený.Dva chlapi nevábně vypadající se mu opřeli o futra a pronesli přání.

Jeho slova si pamatuji dodnes. Řekl " víte , to není jako u nás, tady, když nejsou lístky, prostě nejsou lístky, "ale "-dodal ."Přijďte v sedm hodin", a uvedl místo koncertu s ulicí.V sedm hodin večer jsme tam přešlapovali v těch svých zablácených a zkrabacených bagančatech, která bojovala s tajgou v okolí Bajkalského jezera a ejhle..... Gott se skutečně objevil.Vzal nás sebou do šatny a u vchodu nás představil jako svoje hudebníky, nikdo z Rusů ani z ochranky se nedivil, že ti dva šupaci jsou hudebníci, nikdo nebyl překvapený, nikdo neceknul, nikdo nám nebral ruksak s ešusem na prohlídku, nikdo se neptal na co hrajeme, a kde máme svoje paličky na buben.. .Mistr řekl a hotovo, přes to nejede vlak.I vklouzli jsme do Gottovy šatny a byli přítomni tomu jak Mistr ladí hlas, jak ho šminkují, aby vypadal ještě lépe než vypadal.

Až bylo došminkováno Gott jenom řekl :" doktore ty pány zaveďte do druhé řady"a doktor  nás  uvedl do druhé řady, zcela nabitého sálu. My dva chlapi z pralesa jsme byli posazeni   mezi krásné slovanské a navoněné moskvanky..... A Karel Gott ? Mohu vám říci, že aplaus měl veliký, převeliký....

 

 

 

 

 

...

 

Autor: Michael Pálka | pátek 19.7.2019 14:58 | karma článku: 23,70 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,76
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik