Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Byl bych pro, ale je mi líto všech vexláků (i těch v bankách), kteří by přišli o kšeft.

A tohle je hlavní důvod odporu.

Stačí se podívat na nákupní a prodejní kurz eura a pak zkoumat, kam ten rozdíl putuje.

Kdo podniká a obchoduje se státy unie, stejně euro používá.

1 0
možnosti
MP

Ano.Jeden z dalších důvodů.Ale....Vaše minus panu Ulrichovi je sice adekvátní, nicméně pan Ulrich svoje vyjádření myslel v ironii.Také jsem na to skočil.Potom, níže se to vysvětlilo.

0 0
možnosti
AK

Až do vyřešení dvojí krize eurozóny bych do ní nevstupoval. Krize, v níž vězí zadlužené státy, a krize bankovního sektoru. Přístup Evropy selhal, protože jednak nebral ohled na vazby, kterými se navzájem posilují tyto dvě stránky krize, a také opomenul hlubší příčinu krize, totiž že v jádru eurozóny chybí mechanismus recyklace přebytků. Situace by se dala účinně napravit třemi následujícími kroky:

První z nich by učinila ECB. Podmínila by pokračování své kavalírské pomoci bankám tím, že odepíšou značnou část dluhů, které u nich mají deficitní země. (ECB má k tomu dostatek vyjednávači síly, protože trvale udržuje fakticky zbankrotované evropské banky v likvidním stavu).

V druhém kroku by převzala ECB na svůj účet s okamžitým účinkem takovou část veřejného dluhu všech členských zemí, která má stejnou nominální hodnotu jako zadluženost povolená zemím podle Maastrichtské smlouvy (tj. do 60 procent HDP). Tento transfer by byl financován vlastními dluhopisy ECB, jež by byly vlastním závazkem ECB a nebyly by tedy zaručeny členskými státy. Členské státy by tak nadále obsluhovaly své dluhy, ale aspoň z té části dluhu, která vyhovuje maastrichtským kritériím, by platily nižší úroky zajišťované dluhopisy z emise ECB.

A nakonec by ve třetím kroku vstoupila do hry další instituce EU, Evropská investiční banka (EIB). Na investování do výnosných projektů má EIB dvakrát větší kapacitu než Světová banka. Bohužel se tato kapacita využívá nedostatečně, protože podle současných pravidel musí členské státy předem zálohovat část investice. Deficitní státy eurozóny si to vzhledem ke svému nynějšímu neutěšenému stavu nemohou dovolit. Kdyby ale členské státy dostaly právo financovat své příspěvky do investičních projektů financovaných Evropskou investiční bankou pomocí dluhopisů vydaných k tomuto účelu Evropskou centrální bankou, pak by se EIB mohla stát tím mechanismem na recyklaci přebytků, který jí v současnosti chybí.

1 0
možnosti
AK

Její rolí by bylo půjčovat si s pomocí ECB přebytky od evropských i neevropských přebytkových zemí a investovat je v deficitních regionech Evropy.

Když to shrneme, první dva kroky by zahnaly dluhovou krizi a třetí by postavil eurozónu na pevný základ tím, že by jí poskytl chybějící článek - mechanismus, který dosud nikdy neměla a jehož nepřítomnost způsobila po Krachu roku 2008 krizi eura.

Proč si Evropa nevezme tento návrh nebo nějakou jeho obdobu za svůj? Jestliže by se měla krize eura rychle a bezbolestně vyřešit, pak by Německo (a s ním další přebytkové země eurozóny) přišlo o nesmírnou vyjednávači moc, kterou dává pořád bublající krize zejména německé vládě v jejích vztazích s Francií a deficitními zeměmi.

Řečeno jinak, přebytkové země jsou nyní jednou nohou v eurozóně a jednou nohou mimo ni. Na jedné straně k sobě připoutaly zbytek eurozóny prostřednictvím společné měny, a tím si zajistily v rámci zóny rozsáhlé přebytky. Na druhé straně vědí, že pokračující krize neúměrně zatěžuje deficitní země, a pokud si přebytkové země ponechají možnost odchodu z eurozóny, dává jim to při vyjednávání na evropských fórech obrovskou moc. Kdykoli například německá kancléřka chce škrtnout z agendy nějaký bod, nikdo se nepostaví proti. Kdyby ale měla zítra krize skončit takovým způsobem, který by přebytkovým zemím natrvalo znemožnil odchod z eurozóny, pak by byla německá kancléřka pouze jedním ze dvou tuctů šéfů vlád sedících kolem velkého stolu.

Druhý krok řešení krize eura by znemožnil Německu natrvalo odchod z eurozóny. Jakmile ECB, společná instituce, na sebe vezme značné závazky (tím, že vydá své vlastní dluhopisy), nebude možné rozdělit tento společný dluh mezi jednotlivé členské státy. Tudíž nebude možné, aby kdokoli vstal a odešel.

Pokud bude navíc učiněn třetí krok a Evropa bude vybavena chybějícím mechanismem na recyklaci přebytků.

Eurokrize je z ekonomického hlediska zcela zbytečná, ale slouží tomu, aby si Německo udrželo v Evropě roli, kterou si vybudovalo.

0 0
možnosti
JV

Odpověď na otázku v blogu zní ANO. Už dávno jsme měli platit eurem.

3 0
možnosti
LC

... přijetí eura by urychlilo doháněni bohatých zemí ... Tak máme tu Slovensko a můžeme se přesvědčit jak jim euro pomohlo dohánět v porovnání s ČR. A prosím, žádné dojmy, ale čísla. Růst HDP na hlavu, růst státního dluhu, růst průměrného platu, nezaměstnanost atd.

1 0
možnosti
LU

Pre Česko je najlepšia voľba lokálna mena a vystúpenie z EU.

0 1
možnosti
MP

Patrně žijete na Slovensku.Zajímalo by mne pokud byste napsal důvody-lokální měna a vystoupení z EU.Jistě by to bylo zajímavé i pro ostatní, který si tento blog přečtou.Tedy jak to vidíte Vy, eventuálně Vaši přátelé a jak je Euro na Slov.přijato, jak se osvědčilo, a proč vystoupení z EU z hlediska Slováka.Díky.

0 0
možnosti
AK

Souhlasím že debata o Euru v podstatě neexistuje.

Nebo je vedena v rovině, že nebudeme muset do směnárny až pojedeme na dovolenou.

Nebo v "politické" rovině, že kdo je proti Euru je ruský nebo čínský agent.

Bylo by dobré si uvědomit jaké makroekonomické nerovnováhy Euro vytváří, jak zesiluje rozdíly mezi zeměmi - místo aby je zmírňovalo a že udržuje a prohlubuje i dvě periférie - jižní a východní.

3 1
možnosti
MP

No nevím.Já nevidím, že by Euro vytvářelo makroekonomickou nerovnováhu.Jihem myslíte asi Itálii, Španělsko, Portugalsko a východem, tedy námi , Polskem, Maďarskem patrně.Euro tedy škodí těmto zemím ? Bylo by lépe všeobecně přejít na národní měny ?Naše nechuť přejít na Euro může také do určité míry být nostalgií k případně zaniklé české měně, která je tady o 1: republiky.

0 0
možnosti
FL

"jeho přijetí by urychlilo dohánění bohatých zemí EU" - Slováci přijali euro před cca 10 lety v době, kdy byli o trochu chudší než my a od té doby co běželo jejich "rychlejší dohánění" jsou stále o trochu chudší. S tím doháněním to zřejmě nebude tak horké. Navíc kvůli euru mají závazek přispívat na lepší život zadluženým Italům a Řekům. Každopádně otázka přijetí eura je pro nás momentálně pasé, kvůli tomu, jak nás teď vláda zadlužila, tak nesplňujeme kritéria. Jinak je asi dobře že vám Švejnar neodpověděl, je tak proevropský že podporuje dokonce i to, abychom se zadlužili jako jiné země EU

6 1
možnosti
MP

Podívejte se na video doporučené Dr.Niedermayerem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 317
  • Celková karma 13,31
  • Průměrná čtenost 948x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik