Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A ještě pár slov o cestování v Anglii....

"Když už tady člověk jednou je , má koukat aby byl"-řekl Jan Werich. Tedy poznávejte , koukejte, vstřebávejte, noste ve své mozkovně...

A dávejte pozor. V Anglii se jezdí vlevo, tedy kouknout napřed doprava, angličtí řidiči jsou sice pozorní a ohleduplní, po městě se plouží předepsanou rychlostí-ale- před třiceti lety jsem málem skončil svůj  život, že jsem koukal tam, kam jsem neměl....

Pozor také na ceny vlakových jízdenek-cesta z místa A do místa B může být několikanásobně vyšší podle toho jakého zvolíte vlakového přepravce. Jízdenku rozhodně po vyjití z vlaku nezahazovat. Někdy je třeba projít kontrolou při východu z nádraží různými hejblaty a turnikety, kde jste kontrolováni. A pokud jste už venku, tak tedy "go on", jít kam tě oko a  zvědavost vede, malá města ve střední Anglii mají svůj neokázalý půvab a klid se vám rozhostí v duši....

Z Oakhamu o kterém jsem psal minule je to kousek do Leicesteru, města už podstatně většího s gulášem národností, muslimských maminek s kočárky, lidí mladých a starších, dobře živených, mnohdy příliš dobře, na náměstí je stánek s muslimskou literaturou a arabskými pochutinami a hned vedle socha s hodinami ze 14. století a nějaký zapálený katolík či protestant vyvolávající Krista s neutuchající intenzitou, spojení dvou náboženství nevadí ani muslimům ani křesťanům, jenom se na to vše dívá shovívavě nějaký středověký bojovník právě z té sochy na náměstí. I jdete kousek dál a tam je pár laviček a pár hrobů starých dvě stě let a bojovník anglický král Richard III v plné zbroji a s mečem napřaženým, jen Bůh ví kam a na koho. Ale to mu nepomohlo byl zabit v bitvě u Bosworthu 22.srpna 1485 ve dvouhodinové řeži. Někdy v roce 2012 bylo jeho tělo objeveno v bývalém převorství Gray Friars zcela náhodně a překvapivě, pečlivě zkoumáno, byla u něho zjištěna skoliosa a dva smrtelné údery- a pak v roce 2015 slavnostně pohřbeno v leicesterské katedrále, s pompou, slušností a s úctou k tradici, jak to umí Angličané. Jestli to byl darebák a špína chlap, či člověk zbožný a lidem přející se neví doposud.

Bohužel katedrála je opravována a  uzavřena, tak tedy kroky musí vést jinam. A kam jinam než na okraj náměstí a pokusit se dostat a obdivovat další z anglických kostelů. Zase neúspěch -zavřeno- tak tedy pár fotografií velkých kamenných hřbitovních hrobů- William Johnson, zemřelý v roce 1838 ve stáří 86 let a jeho žena Ruth zemřelá ve stáří 76 let. A pak ještě kouknout na takového nenápadného pána s kufrem v pravici. Je to   socha Thomase Cooka, zakladatele první cestovní kanceláře, který zemřel v Leicesteru v roce 1892.A protože nic není věčné i  tato slavná cestovka zanikla a zbankrotovala v roce 2019.Socha toho pána je hned u vlakového nádraží, tedy otevřít okna do světa, i když už ne s Thomasem Cookem.

Vlak zpět do Oakhamu, kde se tak krásně bydlí, jede 26 minut, ale mne čeká poněkud zapšklá nálada zbytku rodiny, američtí kluci prohráli fotbal s Iry a jako všude na světě se fotbalová prohra bere hodně vážně, skoro jako neštěstí. A následuje ještě jedna věc podstatně vážnější. Třináctiletý americký bouřlivák se vyjádřil o irském protihráči, černochovi, jako o negrovi. I padla kosa na kámen. Byl vyloučen do konce zápasu, musel si sbalit svoje saky vaky a byl okamžitě poslán zpět do USA na náklady jeho rodiny. Američané jsou nekompromisní.

Autor: Michael Pálka | neděle 3.9.2023 11:14 | karma článku: 14,97 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik