Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Green Deal ?

Samozřejmě ano. Lidstvo rabovalo planetu Zemi už hodně dlouho. A dopřejme si ještě sto let v tomto tempu a myslím, a to nejenom já, že skončíme naši lidskou dlouhodobou pouť. Důvody jsou dostatečně dlouho známé.

 

Nárůst lidstva,
 a jeho nadměrných sobeckých a nekontrolovaných životních potřeb a nadpotřeb. Nesmyslný tlak na zvyšující se HDP jednotlivých zemí, především zemí tak zvaně vyspělých bez ohledu na následky pro svět. V roce 1937 bylo na Zemi 2,3 miliardy lidí a divočina 66 procent. V roce 2020, 7,3 miliardy lidí a divočina 35 procent. To není udržitelné.

Oteplování planety 
je ze 70 % způsobeno zvyšujícími se emisemi fosilních paliv především nafty, benzinu, plynu, ze 30% dalšími skleníkovými plyny, metanem a oxidem dusným. V roce 2019 pocházelo  85 procent energie z těchto fosilních paliv. Nárůst koncentrací CO2 je doprovázen poklesem kyslíku.Co2 působí v atmosféře jako deka, která drží teplo, u povrchu země. Světové emise CO2 z fosilních paliv se za posledních 60 let zvýšily 4 X.

Pokud nedojde k omezení lidské rozpínavosti a pokud by nebyly udělány žádné kroky v rámci zlepšení, stoupne teplota na  na Zemi začátkem 22. století o 4 stupně Celsia. Bude podstatně rychlejší tání ledu Gronska a Antarktidy, rozpínání a oteplování  a okyselování oceánu. Toto okyselování moří je způsobeno právě oxidem uhličitým, který se vodě rozpouští. Mořská hladina může stoupnout o  1 m. Voda může zničit pobřežní města, obyvatelstvo bude proudit do vnitrozemí, nebo emigrovat.Více než 1/4 populace bude žít v oblastech s průměrnou teplotou vyšší než 29 stupňů .Zemědělství v těchto oblastech se stane nemožným. Bude nárůst emigrace.

Drancování naší planety člověkem mění  základy živoucího světa. Svou rozpínavostí a enormní snahou o nadbytečném využívání všeho co  nám Země může dát, jsme především sebe jako živočišný druh přivedli na okraj skutečné propasti .Můžeme  do ní  spadnout během několika desítek let, kdy už nebude cesta zpět. V mořích, které zaujímají asi 2/3 naší planety a dávají do atmosféry 50% kyslíku, jsme my lidé vybili 90 % velkých ryb, velké rybářské flotily přežívají jen díky státním dotacím, každý rok vylovíme 80 milionu tun mořských živočichů, přes 30% mořských populací je na kritické úrovni. Roční pokles počtu obratlovců je nyní 2%.Vroce 2020 obnášel 60% úrovně z roku 1975. Moře se mění na mrtvou zonu a ztrácí svoji funkci. Problém z odpady, plasty. Přes 90% mořských ptáků nosí v žaludku zbytky umělých hmot. Znečištěné řeky pesticidy, hnojivy, vysoušení mokřadů, ročně se vykácí 15 miliard stromů, plíce naší země, deštné pralesy se zmenšily o polovinu. Lesy vůbec, především deštné pralesy v jižní Americe, Amazonii, udržovaly po věky obrovskou, tolik potřebnou biodiverzitu-divočinu, ke které se musíme velmi pracně vracet, abychom my jako Homo sapiens, přežili.

Voda v pralesích cirkuluje -vypařuje se denně miliardami svých listů, aby spadla na zem jako déštˇ. A právě k této biodiverzitě je třeba se vrátit, k tomu rostlinnému a živočišnému základu, abychom jako lidstvo mohli přežít. Lidé nemohou jen enormně brát, ale musí přírodě i patřičně vracet to co si ukradli. A to je myslím podstata Green Dealu. Vše se musí , a to docela rychle, navrátit do přirozené rovnováhy. Je třeba nastavit udržitelnost našeho bytí na Zemi. Bude to finančně  ale bolet. Je třeba co nejrychleji přejít na obnovitelnou energii.

Nebudu psát o možnostech, které lidstvo má, aby mohlo rozumně žít a přežít.ˇTy možnosti jsou a lidé je začínají využívat, protože rozumní lidé si současnou situaci uvědomují. Asi 170 států světa a celá EU  se myslím v roce 2016 přihlásily ke klimatické dohodě, která stanovila, že do roku 2050 by se mělo dosáhnout klimatické neutrality a alespoň o  55% snížit množství emisí  do roku 2030. A to i  největší světoví znečištovatelé  Čína, Rusko, USA, Indie. Americký prezident Trump to v roce 2017 odvolal.  Nový prezident Joe Biden podepsal tuto dohodu znovu v 1. den nástupu do funkce 20.1.2021.
Toto všechno píši proto, protože na blogu i.dnes  jsem četl ironické články  od některých ekonomů i jiných pivních chytráků, sobecky žijících jenom okamžikem svého bytí, oplývající svou ješitností a neznalostí, nemyslících ani na své děti a už vůbec ne na generace další. Výsměch, znevažování snah, nedůvěra k možným nutným opatřením  týkající se právě Green Dealu.Pokud by poradili jak nemít inflaci 15%, udělali by lépe.

Autor: Michael Pálka | pondělí 8.5.2023 21:54 | karma článku: 13,97 | přečteno: 483x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 624x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik