Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Setkání maturantů,

starých chlapů a bab už dávno nemladých. Pryč je okouzlení mládím, rozechvění z nastávajícího skoku do skutečného života, z vlastní síly a možností, které mládí dává.

Cesta, kterou kráčí každá lidská generace. Od radosti k soumraku života.

Do rohů cvakají berle, těžkou rukou se svlékají kabáty, raději se příliš neusmívat, ať nevypadnou umělé zuby. Karafa vína , sem tam pivo. Nesmělý společný přípitek, ani se nevstává, v  myslích patrně rezonuje-sakra ta Anča vypadá  a totéž patrně běží v hlavě Aničce-bože, kde má ten Jirka vlasy, které se mi tak strašně líbily a ty vrásky....je to on? Pár ostatních si ale jistě říká -to já jsem proti těm ksichtům tady ještě Jura.

Je ztracena bujarost mládí, ba i jakás takás jistota posledních let setkání před covidem. A pak zábava. Zábava? Ale kdepak!  Ješitnost mužů nemizí ani na smrtelné posteli. Mluví v první osobě. "Jak já říkám, já jsem tehdy řekl Išákovi- / kantor/, to a to , vzpomínáš si "?

Následuje jakási společná fotka z tanečních... tři sedmnáctiletí junáci a čtyři děvčátka, čistá a krásná jako jejich bílé šaty..."No Vraťa - ten už je asi deset let mrtvý, ledviny, Jana -ta zemřela loni, rakovina... a Míšo ty jsi měl vlasy-a ta co je do tebe zavěšená"-melu, že už nevím jak se jmenuje, "Božka přece" odvětí mi Jenka," jo byla z jiné třídy", říkám, "tak ta měla dvě děti, myslím, že už je také po smrti,  a ta vedle Jitka P, ta vystudovala medinu, ale nikdy ji nedělala, co s ní je nevím", pokračuje Jenka.

Debata přeskakuje na kantory. Biolog - Hopťa jsme mu říkali,   na  tabuli napsal ...Weismann-Mendel-Morganismus -reakční věda. To bylo vše o Mendelovi. Co znamená rekční věda pochopitelně nikdo nevěděl a pochopitelně, také  se ho nikdo nezeptal,   holky klepal do kolínek kladívkem, aby jim mohl vyhrnout sukénku a vysvětloval patelární reflex.

K fyzikovi řečenému Išák,  žádná holka nechtěla jít do kabinetu, dovoloval si tam příliš. A také to, jak  ředitel školy, tehdy v hlubokém komunismu trhal křížky z krku, ty se do školy nesměly nosit. Jo, to bylo normální. Vzpomínáme.

Osud nám nadělil. Jednomu zemřela  manželka, druhá je bez manžela už řadu let, další jeho ztrátu vyřešila brzy druhými vdavkami. 

Arnošt K,  vedle mne je celý chirurgický pospravovaný a pozašívaný, snad žádný orgán nezůstal ušetřen, ale to mu nebrání, aby do sebe neotáčel jednu sklenku vína za druhou, zapráská mi fousisky u ucha a   neustále  mele....  dvě operace srdce, operace prostaty, močák, víš sakra co to je ? A jak mu přišli na rakovinu, jak podstupuje biologickou léčbu, jak je jeho žena postižena mozkovou mrtvicí. Arnošt  ke všemu ještě špatně slyší a řve na celou místnost.

Odsouvám se k naším právníkům. Doktor juris Jirka T, má pořád hlavní slovo , jáství jenom drnká a rezonuje stejně jako před lety, vedle právnička Jana velebí svého synka Dominika " on je tak chytrý, tak chytrý  a teď ještě povýšil" , abych ji odvedl od domácího tematu, který se nedá poslouchat, dávám ji otázku -"Co Ukrajina "? Podívá se na mne ..." Co Ukrajina- v historii to bylo Velkorusko a Krym taky. "Ale Jano" říkám překvapeně, "to přece.." " No co" hrkne Jana " to bychom se řádně pohádali co? " " To teda jo, Jano! "

Raději odcházím. Ještě slyším Petra C , od mládí zarytého a přesvědčeného antikomunistu, který cestou do školy počítal kandelábry-"první, druhý, třetí -na každém bude viset komunista"..to bylo jeho evangelium, jak mrčí:" Rusové a Ukrajinci -komunisti, jedna rodina"..

Juristy se někdo ptá co říká na "dona Pabla".Jeho odpověď mě docela překvapuje. "Můj šálek čaje rozhodně Blažek není. Na kávu s ním bych nešel".A při loučení a stisku ruky mi říká. "Stydím se, že jsem právník".Názory, názory....

No- ty  Jano,  negativní Ukrajinko, myslím si , řeknu ti jaký byl můj včerejšek. S Ukrajincem Alexandrem sedím u lékařského příjmu, kde čeká na lékařský verdikt. Pokud bude dobrý, bude přijat do ABB. Alex se křižuje a šeptá  "Bože, dej ať to dobře dopadne ". Podařilo se.

Autor: Michael Pálka | středa 26.10.2022 22:50 | karma článku: 13,92 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,76
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik