Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokud se chcete kochat a zjistit co se děje v Brně, pak.....

 vám doporučuju podívat se na pracovní pohodu, která vládne na Moravském náměstí, před třiatřiceti lety náměstí Rudé armády. Tam Skanska upravuje, či opravuje parčík o rozloze asi 1,5 hektaru.

Jestli se vám během půlhodiny podaří uzřít nějakou osobu vydělávající si na chléb vezdejší vězte, že jste svědkem dosti nepředstavitelné náhody. Na ploše pravidelně odpočívá osm osobních aut, tři bagry, čtvrtý pravda může pracovat a šest olivrejovaných maníků procházejících se sem a tam a tam a sem, případně po dvojicích sedících na bobku ve stínu stromu a potahujících retko. Pracovní obrázek velmi podobný v jakýkoliv čas.

Totéž bylo před několika lety na Zelném trhu, kde se řadu měsíců spravovala dlažba a místní fachmani stačili na dlažbu  akorát zapresovat dvě kovové žáby , kterým z huby vytékala voda na dvě lavičky. Ještě mám v mobilu několikaminutový neuvěřitelný film, kdy na ploše zvící fotbalového hřiště se motali čtyři muži u jedněch koleček. Na druhém konci hřiště byl bagrista, který si chodil střídavě sednout do bagru a protáhnout nohy venku. To bylo vše. Nicméně vše bylo  během dlouhých  nadměsíců upraveno a opraveno a hlavně jistě tučně zaplaceno firmě která zakázku dostala, a to vše k  vrcholné lhostenosti prodavačů kedluben, zelí a rajčat- kteří nějakou změnu zajisté vůbec nepozorovali...

Před několika měsíci se můj známý odhodlal zajít na veřejnou schůzi vedení města Brna, kde úsměv prý stíhal úsměv, jeden radní dával přednost druhému, mluvilo se kultivovaně o ničem, nicméně plebs s údivem čuměl.

"I přihlásil jsem se o slovo" , řekl mi můj známý" a zeptal se  paní primátorky, kolik vlastně stála ta  lavička Václava Havla, postavená na. Kapucínské terase".
"Všichni náhle zpozorněli úsměvy zmizely a paní primátorka šeptla 300 000 kč

."Cože "? neudržel jsem se a málem spadl ze židle.
" Každý stolař by to udělal do čtyřiceti tisíc paní primátorko, a šel by poděkovat vedle do kostela bohorodičce, jaký udělal kšeft " ! Brněnské představenstvo se na mne dívalo jak na jedovatého hada, i sebral jsem se a odešel.
 Kdyby tam seděl pan Václav Havel, patrně by odešel také.Inu dvě sesličky a stolek na cigarety zhotovil a navrhl Bořek Šípek, co dodat..

Mé myšlenky zabloudily do dávnověku, kdy dychtivé mládí mé a mých dvou kamarádů, bylo to někdy v  roce 1969,  chtělo vydělat  v Západním Berlíně nějaký rozumný peníz.  Dostali jsme se tehdy do západní zony  na falešný zvací dopis, s falešnou poštovní známkou, na falešné razíko pošty a obloudili jsme československé vyslanectví ve Východním Berlíně, které požádalo nějaký ouřad  o vstup pro tři maníky  do jeho západní části. Západní Berlín byl tehdy považován  v lido- demo za součást NDR.
Za Velkou zdí jsme si vydobyli práci a do pracek dostali kolečka a lopaty. A vozili písek na začínají Staatsbibliothek z místa A do místa B.  
V 6.00 hod první kolečko -siréna v 9.00 hod. prásk s kolečkem, svačina, v 9:30 hod siréna, nástup a do  12.30 hod pokračování. Pak půl hodiny pauza na vlastní chuťovky, ve 13 hodin znovu do toho a konec v 15. 30 hod.Hodinová pauza na jídlo se do pracovní doby nepočítala.Němci šlapali jako hodinky....polír řekl.. a šlo se.

Samozřejmě, že se nám to po několika dnech v palici začalo všelijak motat, hrůzná jednotvárnost, i dávali jsem si , ještě s horkými vysokoškolskými diplomy v  kapse, slovní a logické úlohy, abychom se s  těmi kolečky z místa A do  místa B,  nezbláznili. Jeden moment nám kolega matematik začal cosi objasňovat do písku a my dva jsme namáhali své mozkové závity skloněni nad čarami.Za pár minut nám polír poklepal na ramena a začal bručet "Sie sind bei der Arbeit", nebo tak nějak.Nejlépe z toho vyšel čtvrtý kolečkář, černý Sao Gamba z Ugandy, který zmožen horkem odpočíval pokorně v nějakém skrytém zátiší.
Holt jiná doba, jiná země, jiný mrav.  

Autor: Michael Pálka | středa 17.8.2022 21:40 | karma článku: 22,67 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik