Pokud se chcete kochat a zjistit co se děje v Brně, pak.....

17. 08. 2022 21:40:15
vám doporučuju podívat se na pracovní pohodu, která vládne na Moravském náměstí, před třiatřiceti lety náměstí Rudé armády. Tam Skanska upravuje, či opravuje parčík o rozloze asi 1,5 hektaru.

Jestli se vám během půlhodiny podaří uzřít nějakou osobu vydělávající si na chléb vezdejší vězte, že jste svědkem dosti nepředstavitelné náhody. Na ploše pravidelně odpočívá osm osobních aut, tři bagry, čtvrtý pravda může pracovat a šest olivrejovaných maníků procházejících se sem a tam a tam a sem, případně po dvojicích sedících na bobku ve stínu stromu a potahujících retko. Pracovní obrázek velmi podobný v jakýkoliv čas.

Totéž bylo před několika lety na Zelném trhu, kde se řadu měsíců spravovala dlažba a místní fachmani stačili na dlažbu akorát zapresovat dvě kovové žáby , kterým z huby vytékala voda na dvě lavičky. Ještě mám v mobilu několikaminutový neuvěřitelný film, kdy na ploše zvící fotbalového hřiště se motali čtyři muži u jedněch koleček. Na druhém konci hřiště byl bagrista, který si chodil střídavě sednout do bagru a protáhnout nohy venku. To bylo vše. Nicméně vše bylo během dlouhých nadměsíců upraveno a opraveno a hlavně jistě tučně zaplaceno firmě která zakázku dostala, a to vše k vrcholné lhostenosti prodavačů kedluben, zelí a rajčat- kteří nějakou změnu zajisté vůbec nepozorovali...

Před několika měsíci se můj známý odhodlal zajít na veřejnou schůzi vedení města Brna, kde úsměv prý stíhal úsměv, jeden radní dával přednost druhému, mluvilo se kultivovaně o ničem, nicméně plebs s údivem čuměl.

"I přihlásil jsem se o slovo" , řekl mi můj známý" a zeptal se paní primátorky, kolik vlastně stála ta lavička Václava Havla, postavená na. Kapucínské terase".
"Všichni náhle zpozorněli úsměvy zmizely a paní primátorka šeptla 300 000 kč

."Cože "? neudržel jsem se a málem spadl ze židle.
" Každý stolař by to udělal do čtyřiceti tisíc paní primátorko, a šel by poděkovat vedle do kostela bohorodičce, jaký udělal kšeft " ! Brněnské představenstvo se na mne dívalo jak na jedovatého hada, i sebral jsem se a odešel.
Kdyby tam seděl pan Václav Havel, patrně by odešel také.Inu dvě sesličky a stolek na cigarety zhotovil a navrhl Bořek Šípek, co dodat..

Mé myšlenky zabloudily do dávnověku, kdy dychtivé mládí mé a mých dvou kamarádů, bylo to někdy v roce 1969, chtělo vydělat v Západním Berlíně nějaký rozumný peníz. Dostali jsme se tehdy do západní zony na falešný zvací dopis, s falešnou poštovní známkou, na falešné razíko pošty a obloudili jsme československé vyslanectví ve Východním Berlíně, které požádalo nějaký ouřad o vstup pro tři maníky do jeho západní části. Západní Berlín byl tehdy považován v lido- demo za součást NDR.
Za Velkou zdí jsme si vydobyli práci a do pracek dostali kolečka a lopaty. A vozili písek na začínají Staatsbibliothek z místa A do místa B.
V 6.00 hod první kolečko -siréna v 9.00 hod. prásk s kolečkem, svačina, v 9:30 hod siréna, nástup a do 12.30 hod pokračování. Pak půl hodiny pauza na vlastní chuťovky, ve 13 hodin znovu do toho a konec v 15. 30 hod.Hodinová pauza na jídlo se do pracovní doby nepočítala.Němci šlapali jako hodinky....polír řekl.. a šlo se.

Samozřejmě, že se nám to po několika dnech v palici začalo všelijak motat, hrůzná jednotvárnost, i dávali jsem si , ještě s horkými vysokoškolskými diplomy v kapse, slovní a logické úlohy, abychom se s těmi kolečky z místa A do místa B, nezbláznili. Jeden moment nám kolega matematik začal cosi objasňovat do písku a my dva jsme namáhali své mozkové závity skloněni nad čarami.Za pár minut nám polír poklepal na ramena a začal bručet "Sie sind bei der Arbeit", nebo tak nějak.Nejlépe z toho vyšel čtvrtý kolečkář, černý Sao Gamba z Ugandy, který zmožen horkem odpočíval pokorně v nějakém skrytém zátiší.
Holt jiná doba, jiná země, jiný mrav.

Autor: Michael Pálka | středa 17.8.2022 21:40 | karma článku: 22.17 | přečteno: 604x

Další články blogera

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma článku: 10.90 | Přečteno: 213 | Diskuse

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma článku: 12.01 | Přečteno: 351 | Diskuse

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma článku: 14.92 | Přečteno: 300 | Diskuse

Michael Pálka

Já člověk...

Ten člověk byl mladý a šel. Začínal mu jeho život a pokračoval jeho život. Byl to jeho život. Měl to být jeho život.

10.2.2024 v 14:01 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 195 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 488 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse
Počet článků 316 Celková karma 12.50 Průměrná čtenost 949
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...