Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staří paprikové v Jeseníkách...

Skupinka starých mladíků, kteří už viděli nejeden východ slunce, se opět jako každoročně rozhodla potrápit svoje nožičky touláním se po kopcích země moravské.

Dr.D. nás vedl mistrně každou zatáčkou z Brna až do městečka Zlaté Hory, že bylo možné okamžitě vypnout babu z GPS a její obligátní hlášení "jeďte na nejbližší silnici".Cimra na místě nebyla nejhorší, nikdo nebyl vyhozen přede dveře, protože nikdo nechrápal, ráno pak obvyklý obřad, vyčistit zbylé zuby, nasadit zubní protézu, namastit  kolena, vzít si kompresní punčochu, změřit tlak, usmát se na sebe do zrcadla, protože žádná žena se na vás už neusměje, rozčísnout dva vlasy na hlavě a udělat pěšinku, a udělat si ranní  krmi- fotograf ji měl složenou s bobulí exotických rostlin, česneku, olivového oleje, lněného semene, mladého ječmene, rostliny Maca, a pár gramů prášku Kotvičníku, doplněné sušenými nožičkami a krovkami brouka Lytta vesitacoria, aby ho nepustilo libido..."dáte si   taky doktore?...jak můžete žvejkat ten tavenej sýr, přece víte co je to za sajrajt..."Libido nepotřebuju", opáčí doktor,  a tavenej sýr mě chutná".

A byl čas kopnout do vrtule a rozjet se po těch luzích a hájích a lesích a stromech vůkol, které umírají ve stoje a nemohou se bránit ani kůrovci a ani dřevorubcům ani traktorům, ani vládním ekonomům..

Možná je to tak lepší, když se kácí mrtvé stromy, necítí pilu dřevorubce.A jeseničtí velikání prohrávají, schnou a zůstávají po nich pařezy a volné mýtiny, a aby to vypadalo přijatelně a budilo to dojem pralesa, někde je příkaz kácet ty suché chudáky až od výše tak dva půl metru a dřevo, ty kmeny a suché klády nechat na zemi. 

A tady je pro mne najednou  svátek, místo traktorů a chlapů na mašinách vidím živého koně, siláka a tahouna, který poslouchá jako hodiny na hot a čehý a cloumá s kladami s radostí malého kluka, který je poprvé v lese.A vedle něho jeho pán a vozka a velitel a krmitel a vedle drvorubač s helmou římského vojáka a pilou Stihl.I koukám na ten laskavý mumraj, a před očima mi jdou moje mladá leta, kdy jsem tohle všecko dělal i s pilou Stihl a koněm jako vrata.Nicméně drvorubač si vede nějak divně, vývrat jako hrom, dělá zásek tam kde je malý úhel mezi zemí a velikánem a pila se mu sevře... no pochopitelně...a hot a čehý nepomáhá, kůň trhne, ale velikán je nad jeho síly.Odcházíme.

A je tady zelená a modrá na stromech a cedule a my se ploužíme a naše těžce zkoušené nohy den ode dne víc cítíme, dech se krátí. Ale je tady Rejvíz a pochopitelně knajpa s opravenými bodrými obličejí zdejších rodáků na dřevěných štokrlatech, tak jak vypadali před sto lety, a stoupá se kamsi a voděnka se blýská lesními strouhami, horko nás vraždí.A odbočka ke kříží a pomníčku Panny Marie s pověstí, kterou zapomenu ledva si ji přečtu.Jindy je to město Jeseník, takové pěkně vyspravené s žabičkami na place náměstí, a pochopitelně lázně Jeseník slovutného Vincence Priessnitze s prameny vody čisté, dokonce pitné.Priessnitz léčil vodou a zase vodou , v polovině 19. století, doktory, preláty, panovníky a prý s úspěchem. Léčení museli denně vypít 10 l vody a ve 22 hod. jít na kutě.

Bezpodmínečně.Když  to boháč Rothschild porušil, byl vypakován."10 litrů vody" zařval náš Dr.O.dávno penzionovaný -doktor veškerého lékařství.."to jim musely odpadnout ledviny , proboha"!! Nu neodpadly, alespoň většině.

Paprikové kecání se točilo kolem politiky, kolem námi všemi nemilovaného prezidenta, debata houstla pánové rudli, Dr.O.,dávno penzionovaný doktor veškerého lékařství, se náhle chytil do srdeční krajiny a zašeptal" mně snad vysadil pacemaker, druhý infarkt kvůli prezidentovi, to jsem si nezasloužil"..polévali jsme ho vodou svěcenou....přežil to.

A jindy je to lanovka na Šerák a cupitání na Keprník a chytila nás bouře a voda shůry, jakou my z jižní Moravy nepamatujeme, my  staří paprikové jsme se schovávali pod stromy a deštníky, pláštěnky a vikslajvanty, lepili hučky na lysé hlavy, tomu Pánu nahoře jsme se nelíbili, seslal na nás kroupy a po hodině, když se nedalo ani stát ani jít ani sedět, DR.0., dávno penzionovaný doktor veškerého lékařství řekl:" fotografe, nemáš něco na libido ?"

 A potom to byly Heřmanovice, kde měly být roubené domy, ale my staří paprikové ranění  ke všemu ještě slepotou jsme nic nenašli.A tak to byl dennodenně návrat do toho našeho Zukmantlu-Zlatých Hor, praštit sebou na postel, změřit tlak a tep a odbelhat na šíleně drahou večeři.Ráno pak zase kopnout do vrtule a týrat tělo cestami a necestami, zlatokopeckými slujemi, packat přes drny a absolvovat nějakou svatou cestu k paní Marii Hilfe-Pomocné, na Petrovy Boudy s rozhlednou, kde za 50 kč vstupu nic nebylo vidět, protože byla"hmla".Ale viděli jsme starého Procházku na Kaiser Franz Josef Warte, který na nás shlížel okem moudrým. Ale lepší než výhled, nevýhled, ba lepší než Franz Josef Kaiser, je polorozbořená, či polopostavená chata stojící vedle s nápisem.

Zde vzniká svépomocí turistická chata-bez dotací-bez úplatků- bez podpory radnice ve Zlatých Horách-zato s klacky pod nohama-stavitel Petřík Mirek....

 Poslední den našeho pobytu v Zukmantlu byl Dr.O. nezvykle zamlklý, tak nějak zahořklý, naladěný nemile, toulající se v myšlenkách v minulosti a blízké budoucnosti-"víte hoši", povídá, "sakra se mi nechce do toho našeho pitomého města, s těmi našimi pitomými elektrikami, kdykoliv nastoupím, vstává půlka osazenstva, samé mladé ženské a mladí hoši a uvolňují mi místo, takové pitomé vychování, podle Gutha Jarkovského bych měl poděkovat a sednout si...neudělám to, raděj vystoupím na další zastávce a jdu pěšky..Z ulice vidím jak si mládež zklamaně sedá..Copak sakra osumaosmdesát je nějaký věk ?!" 

 

 

 

Autor: Michael Pálka | neděle 7.7.2019 12:49 | karma článku: 17,24 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,45 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 231x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,76
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik