Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A tak tedy Bardejov a Dukla a dřevěné kostelíky...

I rozhodlo se  šest nemladých chlapíků, vlastně chlapů před umíráčkem a jedna žena, prochodit oblasti Slovenské, a to pomocí dvou aut a vlastních vratkých nohou.

Denně se vyráželo z Bardejova-Dlhej Lúky křižovat louky a pastviny a krkolomná lesiska vůkol, packat přes pokřivené a pokroucené kmeny buků, občas hledat značenou-neznačenou cestu, občas z cesty sejít, občas si jí nevhodně zkrátit, sbírat zatracená klíšťata vlastním tělem, občas dejchat jako ucházející stará lokomotiva, náhodně zakopnout o pohřebiště 92 ruských vojáků z 1.světové války, všecko to zarostlé býlím, ale pravda jedna rudá kytička tam byla, a zase se vláčet dál, usednout na pařez, chléb vezdejší zapít vodou z čutory a pozorovat vodoměrky a pulce v kaluži.V lese nikde nikdo, žádné procesí jako u nás v Krkonoších, ale vůbec nikdo za celou dobu.A pak odpoledne se někam vyškrábeme, či doškrábeme, a když už nálada kulhá a nohy bolí a nikomu se už dál nechce, začne jeden z nás brněnským hantecem vykládat jak byl Žanek Husůj v Pakostnici, Žanek Husůj ten rovinové kořeň...,  v autě se pak řeší do které hospody v tom krásném Bardějově zajít, a zda na halušky, či na vyprážaný rezeň.

Večer pak debata s paní bytnou, že čo zrobil ten Mečiar a ten Klaus s rozdělením republiky, že to nikdo koho zná nechtěl, a že kdyby tehdy bylo lidové hlasování, tak by ti dva mezuláni jistě ostrouhali. A abychom si dali pozor na Cigány, aby nám nerozebrali auto.

A pak je tu zase ráno horké jako Hefaistova výheň  a dřevěné kostely z 15. až 17. století, je jich na celém Slovensku 61 a většinou řeckokatolické s babincem, oddělenou částí interieru kostela, kam se musely místní babušky,  paní a dívky, jednoduše baby, šplhat po žebříku, kdepak chlapi s babami dohromady. Kostely jsou většinou  památky Unesco, které byly dělány těmi původními machry bez jediného hřebíku, nyní jsou pečlivě opravené. Evropská unie hradí 85 % nákladů, to jsou desetitisíce eur. A v okolí sem tam nějaký hrob, některý z květinami, ty staré jenom s křížem a jméném.Třeba Elena Litvak, rozená Gudal, narozená 1822- zemřelá 1941, kdo ví, zda-li se někdo nepopletl století....

.Nenavštívit Duklu by byl morální hřch. Dukla,  to byl masakr Rusů, Čechů, Slováků i Němců, v muzeu mapa operace, fotky, v přízemí dobové letadlo, panorama 360 stupňů na okolní krvavě poznamenanou krajinu, která je pořád nebezbečná nevybuchlou municí v zemi.Sem tam někdo vyletí do vzduchu a nic po něm nezbude, když si udělá ohýnek na místě, kde je osud k němu nemilostivý, většinou jsou to nenechaví Češi, kteří se dloubou v zemi pro válečné artefakty, jak nám říká pracovník muzea.Před několika lety parta českých nenechavců rozebrala starý vojenský "hakl" a nafilmovala při tom místní Cigány, kteří jim to za sud pálenice udělali. Aby kryli svoje vlastní oumysle nahlásili místní žandarmerii to prefíkané chování Cigánů s příslušnými fotkami, ovšem ouha, Cigání vyklopili, že to bylo naopak.

U Zborova, tedy slovenského Zborova, blízko Bardejova je německý vojenský hřbitov s několika stovkami kamenných křížů a 1137 pohřbenými německými vojáky, mnoho jich nemá ani devatenáct jar.Na hřbitově je k přečtení zajímavá zpráva : cit."Náhlé vypuknutie Slovenského národného povstania zastihlo v Zborove umíestenú rotu Slovenské armády nepripravenú a kým sa slovenskí vojáci radili o dalšom postupe 30.augusta  ich prekvapil 4- členný nemecký predvoj, ktorý hladko odzbrojil aj ich, aj žandarov".

Autor: Michael Pálka | pondělí 2.7.2018 14:44 | karma článku: 12,57 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 624x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik