Sebereflexe komunistů ?

23. 04. 2018 22:17:25
Sjezd KSČM v Nymburku, pěticípá rudá hvězda, dvě rudé třešničky, rudá kravata předsedy Filipa a pětiprocentní duboví staříci podpíraní Martou Semelovou. A projev prezidenta Zemana.

A projev, myslím, tentokrát velmi dobrý ba výborný. Prezident až na jednu vyjímku nesklouzl do osobních výtek jednotlivcům, ani se neopájel vlastní sečtělostí, znalostmi historie, citacemi, vynášením se do výšin jako obvykle, ba ani nevzpomněl manželku a dceru jako ve Vladislavském sále při inauguračním projevu. "Soudružky a soudruzi", bylo jeho oslovení přítomným. Možná v tomto oslovení byl kus úsměvné ironie, protože, alespoň já si myslím, že prezident se chce bavit. Konec konců proč ne-dosáhl nejvyšší možné mety jedince ve státě, a může se dívat na okolní svět, na jeho hádky, šermování, vzájemné podkopávání židlí, škrábení se zuřivě nahoru po tom provaze moci, a i vzhledem ke svému věku "sub specie aeternitatis", z nadhledu věčnosti. Ani staří komunisté se jistě už neoslovují "soudruhu", to povinné oslovování před rokem 1989, a to nejenom mezi komunisty, vymizelo ze dne na den, k velké úlevě většiny národa.

Duboví pětiprocentní staříci podpíraní Martou Semelovou tentokrát museli vyslechnout a spolknout, a to z úst hlavy státu, kritiku jejich konání v historii tohoto státu. Na rok 1948, na jejich chování, vraždy, zavírání nevinných v letech padesátých, na leta despocie a "umravnění "národa po roce 1968 až do roku 1989. Vyslechli slova prezidenta, v mohém pro ně jistě překvapivá, mnohými neakceptovatelná, nicméně sžíravě pravdivá. A nakonec, pro mne krásný pohled. Pozdravili prezidenta za kritiku, která padala na jejich hlavy jako studená sprcha, a to ve stoje. Prezident hovořil o sebereflexi a doporučoval komunistùm pokání. Patrně v to ale ani sám nevěřil. Ti staří kozáci před ním, si jeho slova jistě spláchli jedním pivem v komunistickém bufetu. Celý život si absolutně nepřipouštìli své, skoro neuvěřitelné prohřešky na lidu Československé republiky.Slova o sebereflexi a pokání jsou pro většinu z nich jistě k smíchu.

Ostatně sebereflexe by slušela mnohým lidem, pana prezidenta nevyjímaje. Když jsem před několika měsíci chtěl vědět jak pokračuje vyšeptalá a zapomínaná kauza Kaslová x prezident České republiky ohledně údajného článku redaktora Peroutky ” Hitler je gentleman”, napsal jsem na úřad Hradu žádost a očekával odpověď.Nedočkal jsem se. Teprve na druhou žádost jsem odpověď dostal. Zde je.

Kancelář prezidenta republiky

V Praze dne 27.února 2018

Vážený pane inženýre,

dne 21.února 2018 jste s odkazem na zákon č.106/199 Sb., o svobodném přístupu k informacím, požádal o sdělení těchto informací: zda-li je vyřešena stížnost a vyžádání omluvy , kterou požadovala vnučka Ferdinanda Peroutky na pana prezidenta Miloše Zemana ve věci údajného článku pana Peroutky nazvaného “Hitler je gentleman”.Tedy, zda-li se článek našel, pokud ano tak kde, pokud ne, zda-li omluva pana prezidenta byla vykonána, případně, zda-li byla uhrazena částka, kterou určil soud v této věci Hradu, či panu prezidentovi.

Kancelář prezidenta republiky k tomu uvádí, že dne 21.září 1016 podala Nejvyššímu soudu dovolání proti rozhodnutí Městského soudu v Praze ze dne 1.září 2016 a zároveň požádala o odklad výkonu rozhodnutí Městského soudu v Praze.Nejvyšší soud dne 26.října 2016 odklad výkonu tohoto rozhodnutí povolil, o samotném dovolání dosud nerozhodl.

S pozdravem

Judr.Václav Pelikán
ředitel Odboru legislativy a práva.

Autor: Michael Pálka | pondělí 23.4.2018 22:17 | karma článku: 16.67 | přečteno: 437x

Další články blogera

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma článku: 10.90 | Přečteno: 213 | Diskuse

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma článku: 12.01 | Přečteno: 351 | Diskuse

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma článku: 14.92 | Přečteno: 300 | Diskuse

Michael Pálka

Já člověk...

Ten člověk byl mladý a šel. Začínal mu jeho život a pokračoval jeho život. Byl to jeho život. Měl to být jeho život.

10.2.2024 v 14:01 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 195 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 623 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 316 Celková karma 12.50 Průměrná čtenost 949
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...