Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A tak tedy Litva...

Odpoledne jako každé jiné a horká krev cestování držené na uzdě komunismem, socialismem a já nevím čím ještě a knihovna a vztek proč nemohu jet kam si zamanu, Jo je to 30 let tomu nazad, to jsem byl ještě Jura...

.A tak listuju v jakémsi časopise o známkách , tedy aspoň ty známky,  aspoň ty mě zavedou na kraj zeměkoule..Jo, a  obracím listy a adresy filatelistů a je tam jedna z Litvy s telefonem.Dobrá. Tak Litva...zkusíme to ..a volám na to číslo a konec konců nebudu to zdržovat, dostanu pozvání s fůrou štemplů od chlapíka kterého neznám a on nezná mne, no samozřejmě, že to trvá pár měsíců a pak tedy autobus do Varšavy a vlakem do Kaunasu a ty sovětské hrátky na hranicích polsko-ruských, Litva byla zašščiščana Sověty..

No samozřejmě celní kontrola  ... a kam a proč a co vezete, všecko musíte napsat, zlato co vezete, vy jste nenapsal zolotoe kolco /prstýnek/, a co radiopriomnik, vždyť to je jasné ne  ?! Livrejovaný důstojný ouřada vrtí hlavou a dívá se přísně na starší manželský pár. Pán a paní se ztrácejí v kupé jsou maličcí a ještě menší, skoro nejsou vidět...Ale nakonec to projde a pán láskyplně pouští radio, které koupil v Polsku.A pak je tady Kaunas a já jdu na udanou adresu, motám se v tom městě jako moucha v pivu, a potom konečně, konečně zazvoním u takového baráčku. Vyleze ospalý chlapík a  na mne "što chočete?" Brblám rusky, ptám se jestli tady bydlí ten a ten..."Jo vy jste " mručí chlapík, "tady máte klíče máte domluveno spaní ve Vilniusu  adresa Antanas Galvatas, ulica Lenina nomer..jdu spát mám po noční , dosvidanja "

Tak tedy jo, tak tedy VILNIUS a vlak a pár žebráků kolem.Ve Vilniusu nenechávám nic náhodě., beru taxi, je to bytovka taková jak se stavěli u nás, panelák jako když vyšije.Zvoním nic, tak tedy klíče a vstupuju do bytu člověka, kterého jsem v životě neviděl a on neviděl mne a nechal klíče u kamaráda, aby si ten neznámý člověk mohl klidně zajít k němu domů, lehnout si na divan, nebo na zem, nebo dát nohy na stůl, či z okna, uklohnit si topinku, nebo nějaké  jedlé jídlo, nebo ho taky vykrást.Krásný.

A pan Antanas a a paní Antanasová a žabec od Antanasů  a babička Antanasová přijeli za týden, i podali jsme si ruce jako bychom se znali roky a věky,  Antanas řekl „tak kak bylo „ já řekl „ chorošo“ a paní Antanasová , ted y Nijola, šla vařit večeři, žabec jménem Neringa se ponořil do domácích úloh, Antanas si pustil radio a gramafon a babička Antanasová si se mnou jala povídat.

Venku se setmělo  a Vilnius ještě zkrásněl, už tak byl spořádaný a čistý, věc nevídaná v tehdejším sovětském bloku.A rozžal se kostel a světla kolem něho, já už  nevím jestli to byl kostel svatého Pavla, či Petra, či svaté Kateřiny a jistě taky světla kolem jejich univerzity....a všecko to svítilo na město, které povstalo z historie času,utvářelo se v chumlu cizích zájmů, Poláků, Rusů, pak zas Poláků a pak Němců, bylo poničeno Napoleonem a zase vstalo z mrtvých.No a přišel rok1991 a Rusům se zase zachtělo té maličké země na severu, co je jednoduššího než tam poslat vojáky.Ale maliččcí Litevci šli do toho vlastními těly postavili se proti ruským tankům a 14 těch odvážlivců a vlastenců zahynulo, bylo zabito, bylo přejeto ruskými tanky, padly i ženy.

V roce 1993,nebo 94, nebo 95...nebo, kdo si má ta plynoucí leta pamatovat, kdy jsem Litvu navštívil podruhé, jsem složil hlavu u Romase v městě Panavežys, kamaráda mých litevských kamarádů a jejich kamarádů a ten mi to ukázal na filmu.Byla tam mrtvá mladá žena snad dvacetiletá, která  ležela s vyhrnutými sukněmi a já nevím proč jsem si tehdy vzpomněl na stejně mladou Danuši Muzikářovou, kterou na demonstraci v Brně v roce 1969, zabil výstřelem nějaký  nemyslící pacholek poplatný komunistickému režimu.

Romas seděl s litevskou vlajkou v klíně a třásl se mu hlas, snad také proto, že se mu před několika měsíci na pařížské dálníci zabila stejně stará dcera se svým přítelem a on se dozvěděl, že to možná byla připravená vražda nějakého gangu, protože její přítel obchodoval s diamanty.A pak ještě v ten den, kdy jsem přijel měl pohřeb jeho bratr.Podivné jsou cesty Páně.
 Já, protože jsem se cítil  trapně a těžce tím hořem okolo, jsem brzy sbalil svůj pingl, svůj raneček, kde byl jenom kartáček na zuby, mýdlo, ručník a nějaká rezervní košile, trenky a fusekle a pak vůbec to nejdůležitější ,  předválečná německá busola po mém strýci, samozřejmě, abych se v téch  širých postovětských zemích úplně neztratil a věděl alespoň , kde je sever.

Městem Panavežys rázoval jednou za týden mezinárodní autobus do Lotyšskya , Estonska a pak dál do Petrohradu. Go on! Proč ne.Tak zdar Romas, a přijeď ! Jeho pes rotwailer Lokis mě vyprovodil  zlým pohledem.

 

Autor: Michael Pálka | neděle 10.12.2017 13:04 | karma článku: 11,36 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,45 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 231x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,76
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik