Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Agadir..

No tak tedy Maroko.Tentokrát zcela netradičně s ženou Helenou, .ale jo, všecko je dobrý jak říká jeden můj přítel Boston nebo Boskovice.A je to Agadir.Tak tedy "go on!"

 A je to Afrika a obávaní muslimové, tady u nás ve střední Evropě je z nich strach, vraždí, dělají ženám obřízky, mají podivné náboženství a nosí šátky a galabije a chlapi  prý nemohou vidět obnažený ženský kotník, protože korán to nedovoluje ba přímo zakazuje a tak dále a tak dále.Ale... nikdo nás nepodřízl,  to byla patrně náhoda, naopak ti fajn chlapi byli úsměv od ucha k uchu, ale obchodníci náramní, když člověk vlezl do jejich súku, tak žena Helena koupila v nějakém kšeftě,  3 x předraženou voňavku z arganového oleje, který se rodí v bobulích stromů a prý je to vůně náramná, patrně je  to taky dobré , chutná to kozám, které za bobulemi lezou  až do korun těch stromů, těch bobulí je spousta na zemi, sbírají se a dávají práci tichým a pracovitým ženám, které z toho na jakémsi velkém kafemlejnku lisují ten drahocený, vzácný, vonný a drahý olej. A tak tedy ta moje žena Helena zcela obluzena  marockým elegánem, který nás vmanévroval tam kam chtěl, si myslela jak dobře a levně to nakoupila a chlapi  ji ještě samozřejmě povzbuzovali, byli milí, no bodejť by ne, když zase dostali nějakého evropského hlupáka. V  súku byly hory ovoce,  hory barevných kuželů jakýchsi místních drog, hory kožených bot..

“vydrží vám celý život pane, podívejte a zkuste si, omakejte to, obujte si je, jaká je to skvělá a skvostná kůže, a je to jenom na vaši krásnou nožku paní, že jo , co říkáš Achmede“.A Achmed samozřejmě „jo to je ohromný jak vám to sedí „a chytá botu a chytá nožku, „jen se projděte paní“a paní a dívky jsou unešeny, mají otazníky v očích a tak dále a tak dále....

.a hory ovoce a melounů a čajů a bůhví čeho ještě.A pak cesta taxíkem s takovým milým starším chlapem do hor Paradise, ráje, kde je řeka a krajina vypadá biblicky , jen čekat, kdy se objeví Ježíš.Na kamenech kluzkých jako potřených mýdlem se převlékají kluci a holky a pak taky dospělácí a pak tak přestárlí jako my , pochopitelně šatny žádné, tak jenom skrýt jakž takž, to co má být skryto a ejhle , nikomu nic nevadí, muslimům je jedno, když vidí bělošku v plavkách, nemluvě o odhaleném kotníku, všecko se to koupe a cachtá v té zelenkavé vodě a řve smíchem, když někdo sjede po těch kluzkých mýdlových kamenech do vody.A potom návrat k taxi a mezitím nějaký žvanec v Paradis stánku, kuskus s čímsi, do všeho nám způsobně kouká osel a pak cesta přes potůček,  ty kameny jsou zatraceně zrádné, že moje žena Helena nesouc kabelku a dávajíc prý  pozor kam šlape, najednou buchla do té voděnky na kámen, který neuhnul, potopila mobil kouzlo civilizace, rozbila brýle a natřískala si tu svoji hubinku, a  ta její slovansky hebká  lícní kost dostala strašlivou ránu, tak strašlivou, že místní muslimové se na ni s účastí ba lítostí dívali po celou dobu našeho pobytu a mně stíhali s nenávistnými pohledy, muslimky ji s pláčem objímaly, byl jsem vyvrhel a zabiják.Hubinka mé ženy natekla a zmodrala a pak zfialověla, takže jsme vypadali jako dokonalý manželský pár.

Na konci dlouhatánské pláže s mělkým a vlídným mořem je přístav jachet, lodí a lodiček marockých rybářů a zámořských kolosů rezavých , svařovaných a natíraných rukama  fachmanů bušících do železa, ale žádné pokuřování, kecání s kolegou, práce a práce.A ještě dál je pak kopec, nahoru dobrou silnící,usmlouvat nižší cenu taxi je povinností, a tam nahoře, kde je výhled na kus tě boží země , na záliv, na přístav  a na moře až k horizontu je portugalská pevnost, postavená před pár set lety, či vlastně její mohutné zbytky, které z ní zústaly po strašlivím zemětřesení v roce 1960:Ty hradby s tlouštkou zdí několik metrů zústaly jediné co zbylo po starém dřevěném Agadiru.Teď kolem ní líně přežvykují velbloudi a maročtí majitelé čekají až si nějaká běloška vykasá svoje sukně a ukáže jim svoje hebká stehna, velbloud se postaví, hodí paní dopředu a pak dozadu, paní hekne, chlapík vezme dromedára u huby, nebo přidrží paní za bílé lýtko a udělá kolečko kolem hradeb.Ten její mužský fotografuje jako blázen a paní má zážitek na celý život.

I já jsem fotografoval.Fotografoval jsem arabskou lásku a zalíbení dvou mladých arabských párů, které seděli na hradbě, dívali se na moře, drželi se za ruce-a chovali se způsobně, koukali na sebe  s tichým zalíbením..A ten náš hotel kde sídlila sebranka z poloviny světa a persnál byl marocký a úslužný a smějící se   svým přísným vedoucím černým jako saze a přísným jako protestnat John Knox, zdravili jsme se spolu každý den ráno u kafe, se  jednou večer dostal do nepříjemné slovní pře s jednou starou a nepříjemnou ruskou, protivnou jako Stalin  a Džeržinský dohhromady, když se zeptal zda-li má zaplacenou polopenzi, či jenom snídani, babice ho posílala  ke všem čertům, pochopitelně jak ji zobák narost, rusky se všemi měkkými a tvrdými znaky a co si to jako dovoluje, pochopitelně žádný certifikát neměla, o to víc se musela rozeřvat, aby to zakryla.Pan šéf byl slušný, ale ruská babice řvala na celou restauraci, že se bos povolil šlajfku a prchl.Chtěl jsem tomu všemu nějak napomoci svoji chabou ruštinou zkoumanou před padesáti lety, ale schytal jsem to od rozdováděné madam, že na mně černý bos mrkl abych to nechal.
No a pak jsou v Agadiru velké parky s krásně zelenou udržovanou travou a se stromy až do nebes, ovšem, ovšem všechno je to obehnáno plotem a střeženo srdnatými, ale přístupnými vojáčky, protože ouha ...je to private a patří to všechno rodině krále, osoby uctívané a jeho Výsosti královské rodině.Ale I tak je v Agadiru co k vidění a vypadá to všechno více než pěkně.Pro  potřebu hostů ze zámoří, kteří zrovna nevěří v Alláha je tu dokonce obchod, kde dostanete víno ze všech končin světa, tvrdý alkohol těch nejlepších značek, jestli to dostanou také ke koupi místní tak to teda nevím.A holky a děvčata a paní uvidíte v normálních sukních a s nezahalenou tváří a chodí dokonce také sami a to docela často holt už den korán není to co býval. A kolem poledne  a večer se jde do mešity, odevzdaT myšlenky Alláhovi atd. atd..A  nikdo nás na ulici nepřepadl, ani nehrozil kinžálem, jen nás občas obratně směřoval do kvelbu , kde se se prodával předražený argalový olej.
Ovšem, ovšem...když jsem jednou měl takový divný pocit, že není něco v pořádku s naší dcerkou v New Yorku, protože jsme se ji nemohli dlouhé hodiny dovolat, vyrazili jsme s mamuškou do přehřátých ulic Agadiru, abychom využili Skype. A nějak nic neklapalo, nic nešlo, vše zavřeno...až v jakési správkárně na pneumatiky se dva hoši nabídli, že u nich by to jako šlo. I zasedli jsme s ženou ke starodávnému laptopu v pořadí Arab, žena, já..a Arab se jal hledat signál .Inu nešlo to a pak zas jo a  pak zas ne, já jsem začal bušit do laptopu a Arab měl volné ruce.I tu  najednou se moje žena začala nějak vrtět a být nervozní, Arab měl vlhké očí, žena náhle vstala a špitla , že Arab po ní šahá, tedy, ře se nechová jako gentleman...”tak si přesedni”, řekl jsem jí, zabrán do spojení, kde už už  jsem měl holku v N.Y  skoro na drátě.Zasedl jsem vedle Araba, moje žena po mé pravici.Nepomohlo to.Arab lákán vidinou Evropanky, I když , tedy už v letech, patrně pokračoval ve škádlení I přes má široká záda. Mamuška se náhle vztekle vztyčila, drapla mně za ruku a táhla pryč..”počkej ještě k sakru”hučel jsem , “už ji máme na skajpu” .Žena práskla dveřmi, co jsem měl dělat, já také.
Večer nám volala vyděšená dcera, že se jí na obrazovce objevil smějící se Ahmed a ona myslela, že bude muset prodat barák, aby  měla meloun na výkupné....
Ale...já mám od té doby vtíravý pocit, že moje žena pokud si připomene  Agadir, tak si s povzdechem vzpomene jenom na snědého junáka Ahmeda a v oku zamáčkne slzu...

 

 

Autor: Michael Pálka | úterý 6.6.2017 16:53 | karma článku: 16,37 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,76
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik