Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neslavní vojevůdci-generál sir William Erskine /1769-1813/.

Když se  vévoda z Wellingtonu, konečný vítěz nad Napoleonem v roce 1815 dozví, že je mu přidělen jako jeden z velitelů kavalerie ve válce na pyrenejském poloostrově generálmajor William Erskine, zhořkne mu odpolední čaj v ústech.

Wellington příliš dobře zná tohoto sice neobyčejně statečného, ale nevyzpytatelného blázna. William Erskine jmenovaný generálmajorem v roce 18O8, je znám svými pološílenými náladami už z působení v parlamentu a teď se ho ctihodní lordi chystají zbavit přesunutím na vrtkavé bojiště pod kuratelu vévody z Wellingtonu.Wellington se okamžitě chápe pera, se kterým to dovede stejně dobře jako s šavlí a snaží se odvrátit pohromu. „Generál Erskine se vrací z ústavu pro choromyslné“, píše Wellington „ a není proto možné mu dát jakékoliv velení“.Dopis je adresován do Londýna na ministerstvo války.Obratem mu příjde odpověď v lehkém tónu:

"Není pochyb o tom, že  sir William je někdy trochu blázen, ale v jasných chvílích je to neobyčejně chytrý chlapík"píše ministr a dodává::"nemyslím, že při válečném tažení sir William nějaký záchvat dostane" a pokračuje,"i když přiznávám, že občas vypadá divoce a ne zcela při smyslech".

Toto hodnocení jistě i chladnokrevného "železného vévodu", nenechá zcela klidným.Wellington se nemýlí a za svého působení na bojištích Španělska a Portugalska kde se musí vypořádávat s vynikajícími francouzskými vojáky a jejich výbornými veliteli, pije také z kalichu hořkosti, který mu připravují jeho velitelé kavalerie.Když schopný generál Robert Craufurd musí pro zranění odejít do Anglie, převezme Erskine velení lehké kavalerie a dostojí své nechvalné pověsti. Wellington trpce poznamenává:;"V rozhodujících chvílích nelze věřit jeho úsudku".

V březnu 1811 u Casal Nuovo žene Erskine svou kavalerii proti ustupujícím Francouzům v mlze a nepohodě zcela slepě bez průzkumného zajištění. Divize je rozbita dělostřelbou a francouzskými kavaleristy pod schopným francouzským generálem Jeanem Marchandem.Anglickou lehkou divizi to stojí 155 mrtvých a raněných.

V bitvě u Sabugalu, na hranicích Portugalska a Španělska „zachrání“ generál Erskine izolovaný francouzský sbor generála Jean Reyniera před totálním zničením.Místo ,aby zaútočil na obklíčené Francouze vydá nešťastník sir Willam, který je velmi krátkozraký své kavalerii řadu bláznivých rozkazů a otáčí ji na druhou stranu než jsou Francouzi.V jiné bitvě velí generál Erskine z nedostatku jiných velitelů jezdectvu a bohužel i pěchotě a posílá své vojáky, jak jinak, opět špatným směrem.

"Když se mám setkat se sirem Williamem, beru si dvojnásobnou dávku whisky"....prohodí vévoda Wellington ke svému pobočníkovi.

Ale ani dvojnásobná dávka whisky Wellingtonovi nestačí, když sir William nenechá obsadit most Barba de Puerca při obléhání pevnosti Almeida.Zapomene Wellingtonův písemný rozkaz v kapse a vzpomeme si na něj po osmi hodinách kolem půlnoci.Předá jej svému podřízenému plukovníku Bevanovi, ale to už je pozdě.Francouzi jsou v trapu.

Klidný Wellington tentokrát běsní a vydává prohlášení, že za podobné pochybení v budoucnu požene viníka před vojenský soud. „Ještě nikdy jsem nebyl ze žádné vojenské události tak zoufalý jako z tohoto úniku Francouzů“ nechá se slyšet...Od této chvíle je generál William Erskine odsunut Welligtonem definitivně na méně odpovědná místa.Vina za únik Francouzů se nedopatřením svede na nešťastného plukovníka Bevana a jeho pluk.Bevan nevydrží tlak osočování a zastřelí se 8.července 1811.Pravda o plukovníkově nevině vyjde najevo až po několika letech.

Psychický stav generála sira Williama Erskina se stále zhoršuje.V roce 1813 spáchá v Lisabonu sebevraždu skokem z okna.K zevlujícím zvědavcům umírající Erskine tuhnoucím jazykem ještě vydechne.

„K čertu, proč to vůbec dělám“?

 

 

 

 

.

 

Autor: Michael Pálka | sobota 21.1.2017 22:44 | karma článku: 13,27 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 617x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 231x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,76
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik