Vyloučení ruských paralympioniků - ano nebo ne ?

29. 08. 2016 10:12:30
Snaha ruské vlády dosáhnout nadstandartních sportovních výsledků a dostat se na výsluní nečestným způsobem-dopingem, se bohužel dotkla i ruských tělesně, či duševně postižených sportovců.

.Získání medailí ve sportu, když už to nejde silou vlastní ekonomiky, je jeden z rychlých způsobů jak lze u naivních lidí uvnitř Ruska i v zahraničí vzbudit nekritický obdiv ke všemu ruskému. Je to také křečovitá snaha navrátit Rusům tolikrát nabourané sebevědomí z minulých desetiletí.


Lze naprosto souhlasit s rozhodnutím MOV v případě olympijských her v Riu, kdy část usvědčených ruských sportovců byla vyloučena.Slaboduchá, ale také zcela očekáváná reakce ruského "vysokoprevoschoditelstva", že za vše může prohnilý Západ, který jenom chce oslabit sílu ruského Ilji Muromce, je pro normálně uvažující lidi kdekoliv na světě zcela nesmyslná.


Ale pokud se týká viny a vyloučení všech ruských paralympioniků si správným postupem a rozhodnutím Mezinárodního paralympijského výboru nejsem vůbec jist.V prvém případě bylo rozhodnutí MOV selektivní a bylo ponecháno na rozhodnutí jednotlivých olympijských svazů. V případě paralympioniků k selekci nedošlo.Pochybuji, že by všichni ruští paralympionici dopovali.


Je třeba mít na paměti i otázku lidskosti.Sport pro tělesně či mentálně postižené lidi, a k tomu sport vrcholový, je jistě nesmírně fyzicky i psychicky náročný, náročnější než u sportovců zcela zdravých.Sport je pro tyto lidi mnohdy jediným smyslem života, protože často nic jiného nemají.Snaha ukázat okolí i sobě, že něčeho dosáhli, je jistě pro ně nesmírně povzbuzující. Neberme jim to.Může to být také dokonce otázkou jejich dalšího bytí, i když to tito stační a houževnatí lidé nakonec třeba nezvládnou. Ale sport jim přidá leta života....

Viz na příkladu Marieke Vervoort z Holandska která je upoutána na invalidní vozík už od roku 2000. Trpí velkými neztišitelnými bolestm,i a na sport se zcela zaměřila. Je držitekou řady medailí v různých disciplinách.A tato velmi statečna žena , která už nemůže dále snášet své každodenní bolesti, vážně uvažuje po hrách v Riu, a to ve svých třicetiosmi letech, o euthanazii....Při životě ji zatím držela víra v sebe a realizace svého cíle.
Zklamání, případně i psychické zhroucení těchto invalidních sportovců, především těch, kteří jsou skutečně nevinni, jim může vzít několik let života, či dostat je totálně psychicky do kolen s nepředvídanými následky.


Nedělám si iluze ani o přístupu ruských trenérů a ruských odpovědných činitelů k těmto lidem.Udělej to a to...vezmi si tuto bobuli, dostaneš tuto injekci, jsou to jen vitaminy, pokud budeš mít medaili dostaneš x tisíc rublů, či jiné sliby.U mentálně postižených sportovců si myslím, že ani tyto tanečky jejich trenérů nejsou třeba.Oni tomu nerozumí...Věřím i tomu, že mnozí mohli být k těmto účelům zneužiti a dělali něco co si sami neuvědomovali, že je minimálně chybné.Byla to státní ruská politika, už dostatečně známá v socialismu.


Že tento způsob jednání není možný ? Neřekl bych. V našem tisku byla zpráva , že ruský trenér zápasníků profackoval svou svěřenkyni, k vůli tomu, že nedosáhla na medaili a údajně patřičně nebojovala.Jednalo se přece o medaili a o Rusko.Nemyslím si, že v táboře ruských paralympioniků by k tomu nemohlo dojít.
Ale,
paní Angela Merkelová před několika lety řekla.
"Kdyby nebylo Hitlera , nebylo by ani vyhnání Němců ze Sudet."Dá se to parafrázovat: Kdyby nebylo lhaní, falšování a kejklů ruského božstva, neměli by ruští sportovci problémy s účastí na olympiádě ani na paralympiádě.

Autor: Michael Pálka | pondělí 29.8.2016 10:12 | karma článku: 17.23 | přečteno: 703x

Další články blogera

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma článku: 10.90 | Přečteno: 213 | Diskuse

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma článku: 12.01 | Přečteno: 351 | Diskuse

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma článku: 14.92 | Přečteno: 300 | Diskuse

Michael Pálka

Já člověk...

Ten člověk byl mladý a šel. Začínal mu jeho život a pokračoval jeho život. Byl to jeho život. Měl to být jeho život.

10.2.2024 v 14:01 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 195 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 554 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 316 Celková karma 12.50 Průměrná čtenost 949
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...